Rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem powoduje, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwości wielu, spożywanych na co dzień, substancji. Zawarte w pokarmach środki chemiczne i konserwanty wywierają długotrwały wpływ na organizm, co znajduje odzwierciedlenie w statystykach zachorowalności np. na raka jelita grubego i inne choroby układu pokarmowego.

Niezdrowa dieta ma również wpływ na układ krążenia, a także na ogólne samopoczucie człowieka. W tradycyjnych publikacjach oraz w sieci znaleźć można wiele opracowań, skupiających się na tym zagadnieniu. Dla wielu osób sklep online ze zdrową żywnością staje się miejscem robienia codziennych zakupów.

Dlaczego powszechnie używane oleje są szkodliwe?

Rozwój technologii produkcji, mimo wielu niezaprzeczalnych zalet, wiąże się także z zagrożeniami. Szeroka dostępność wielu artykułów oraz ich niska cena, okupiona jest niższą wartością odżywczą, a nawet szkodliwością części z nich. Tak jest w przypadku olejów, stosowanych do smażenia czy na zimno – do sałatek. W zakładzie produkcyjnym są one wyciskane, również pod ciśnieniem, oraz rafinowane. Częste spożywanie tak uzyskiwanych produktów może powodować rozwój wolnych rodników (będących źródłem nowotworów), nieprawidłowości układu krążenia (zwiększone prawdopodobieństwo zawału serca i innych chorób), czy pojawienie się dolegliwości trawiennych. Zdrowe oleje to te, które wyciska się z nasion w powolnym, długotrwałym procesie. Jednym z popularnych, a jednocześnie mocno szkodliwych, wynalazków jest margaryna. Produkuje się ją z najtańszych surowców – oleju sojowego bądź kukurydzianego. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące w dużych ilościach np. w oleju palmowym, sprzyjają występowaniu otyłości, wzrostowi zawartości cholesterolu LDL („złego”) we krwi oraz zachorowalności na cukrzycę typu II. Znaną i stosowaną od wieków alternatywą dla wymienionych produktów jest olej kokosowy. Jego struktura powoduje lepszą przyswajalność zawartych w nim tłuszczów dla organizmu człowieka. Posiada on także właściwości antyoksydacyjne, wykazuje działanie antyseptyczne oraz wspiera wchłanianie wapnia i magnezu. Co więcej, można go stosować również jako naturalny kosmetyk, wpływający pozytywnie na skórę czy włosy. Jest on cennym składnikiem diety osób odchudzających się. Poprawia metabolizm, ponieważ jest bardziej lekkostrawny niż stosowane tradycyjnie oleje. Zawarte w nim antyoksydanty, w dłuższej perspektywie, wspomagają również profilaktykę nowotworów.

Dlaczego powszechnie używane oleje są szkodliwe

Jaki zakres produktów oferuje internetowy sklep ekologiczny?

W ofercie sklepów z ekologiczną żywnością można znaleźć wiele produktów na bazie kokosa – oleje, mleczka, mąki, wiórki, cukier i napoje. Dodatkowo, proponują one kupującym: masła orzechowe, nasiona, ziarna, artykuły o dużej zawartości błonnika, przyprawy i zioła. Ciekawym zamiennikiem dla tradycyjnie obecnych w polskiej kuchni ziemniaków mogą być różnego rodzaju kasze i ryże. Przykładowo, kasza jaglana stanowi bogate źródło wartości odżywczych oraz jest lekkostrawna. Prawdziwą furorę robią pośród konsumentów również takie produkty, jak: amarantus, jagody goji, morwa biała czy nasiona pokrzywy. Kupujący chętnie sięgają także po zdrowy ocet: ryżowy, kokosowy, jabłkowy bądź różany.

Dlaczego troska o zdrowe odżywianie jest tak ważna?

Na rosnącą wagę zdrowego odżywiania wpływ mają zmiany cywilizacyjne. Obecnie, coraz więcej ludzi prowadzi mało aktywny tryb życia, a ich praca składa się w dużej mierze z czasu spędzonego przed ekranem komputera bądź za kierownicą samochodu. Co więcej, jeszcze kilkadziesiąt lat temu przy każdym wiejskim domu uprawiano najpopularniejsze rośliny i hodowano zwierzęta. Powszechnie używano tam do przygotowania posiłków własnoręcznie wytworzone produkty, dzieląc się nimi również z rodziną z miasta. Obecnie, żywność produkowana na masową skalę pozbawiona jest wielu cennych składników. Osoby, które chcą przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem, starannie wybierają kupowane produkty i chętnie sięgają np. po ekologiczny olej kokosowy. Posiada on znacznie lepsze właściwości zdrowotne od oleju rzepakowego, a mnogość jego zastosowań czyni z niego świetny składnik przygotowanych w domu kosmetyków.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ