Jakie są najczęściej popełniane błędy przy parzeniu kawy?

Jakie są najczęściej popełniane błędy przy parzeniu kawy?

Kawa to jeden z najpopularniejszych na świecie napojów pobudzających. Metod przyrządzania naparu jest bardzo dużo, a każda z nich różni się pod względem wykorzystywanych mieszanek, a także przyrządów i akcesoriów. Sprawdź, jakie są najczęściej popełniane błędy przy parzeniu kawy i dowiedz się, czego unikać podczas przygotowywania popularnego wywaru. 

Przygotowywanie kawy – co jest ważne?

Parzenie kawy może się wydawać bardzo prostym i szybkim zadaniem. O ile nie przygotowuje się napoju na bazie gotowej mieszanki rozpuszczalnej, o tyle trzeba być uważnym na pewne czynniki, które mają niebywały wpływ na ostateczny smak i aromat wywaru. Proces parzenia jest oczywiście zależny od metody, za pomocą której tworzone jest czarne i wyraziste espresso. Do najpopularniejszych urządzeń umożliwiających stworzenie doskonałej kawy zaliczają się m.in.:

Każda z metod charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Należy jednak pamiętać, że niezależnie od tego, z jakiego urządzenia się korzysta, powinno ono cechować się możliwie najwyższą jakością. Tylko wtedy, gdy materiał jest trwały i nie wpływa on na smak przygotowywanego napoju, jest się w stanie uzyskać najbardziej aromatyczną i zadowalającą kawę. Bardzo dobry sprzęt dostępny jest np. w sklepie internetowym Cafe Silesia

Jak nie parzyć kawy, czyli najczęściej popełniane błędy 

Jeśli mimo korzystania z bardzo dobrego i wysokiej jakości urządzenia, smak kawy nie jest satysfakcjonujący, to być może warto przyjrzeć się uważniej kilku czynnikom, które niezależnie od wykorzystanego sprzętu, wpływają na ogólny smak i aromat napoju. 

Wybór ziaren 

Wiele osób mając na rynku mnóstwo przeróżnych mieszanek kawowych, wybiera nieodpowiednie ziarna. Każdy produkt posiada swój własny stopień wypalenia. Poszczególne opcje różnią się również ze względu na dwa gatunki: Arabikę i Robustę. Ta druga przypada do gustu osobom, które preferują mocne smaki o wyczuwalnych nutach goryczki i kwasowości. Arabika sprawdza się natomiast dla miłośników delikatniejszych i łagodniejszych esencji kawowych.

Nieodpowiednio zmielona kawa 

Każdy profesjonalny barista podkreśli fakt, iż najlepsza do przygotowywania napojów pobudzających jest świeżo zmielona kawa ziarnista. Warto więc wybierać mieszanki niezmielone, które można rozdrobnić tuż przed procesem parzenia. W tym celu należy również zaopatrzyć się w profesjonalny młynek do mielenia. Najlepiej sprawdzają się modele żarnowe, które nie tną ziaren. 

Wykorzystanie nieodpowiednio przegotowanej wody

Dużym błędem jest zalanie świeżo zmielonych ziaren zbyt gorącą wodą, która sprawia, że mieszanka traci swoje najważniejsze właściwości. Nie należy używać do tego wrzątku, który sprawia, że z esencji w szybkim tempie ulotnią się wszystkie najprzyjemniejsze aromaty. Kawę najlepiej parzyć w wodzie o około 95 stopni Celsjusza. Należy również pamiętać, aby nie była ona zbyt twarda. Dobrze korzystać ze specjalnego filtra.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij