Kawa americano czy cappuccino Wybierz swój typ!

Kawa americano czy cappuccino? Wybierz swój typ!

Duża czarna kawa czy może napój kawowo-mleczny? Co wybierasz o poranku? Jaka kawa doda ci energii do działania, ale jednocześnie pozwoli na zaspokojenie zmysłów? Wybór kaw jest tak szeroki, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Kawa americano czy cappuccino? Który z tych napojów będzie dla ciebie najlepszy?

Czym jest kawa americano?

Duża i łagodnakawa americano swoją nazwę zawdzięcza ponoć amerykańskim żołnierzom, którzy w okresie II wojny światowej stacjonowali we Włoszech. Starali się oni znaleźć we włoskich kawiarniach taką kawę, jaką pijali w swojej ojczyźnie. Espresso, jakie było najczęściej pite przez Włochów, dla nich okazało się zbyt esencjonalne i cierpkie, dlatego prosili obsługę kawiarni o dolewanie do espresso dużej porcji gorącej wody. W ten sposób powstała kawa americano.

Americano charakteryzuje się tym, że do jej przygotowania potrzebna jest taka sama ilość świeżo zmielonych ziaren kawy jak w przypadku espresso oraz większa ilość wody. Kawę americano można pić znacznie dłużej niż espresso, które jest przeznaczone do wypicia na 2-3 łyki. Podaje się ją w wysokiej szklance lub dużym kubku o pojemności około 230 ml.

Jak zrobić kawę americano?

Do przygotowania kawy americano potrzebujemy porcji espresso i gorącej wody. Przygotować można różne rodzaje americano. Na przykład gdy do porcji espresso dodamy około 25-30 ml wody, otrzymamy „short americano” lub „italiano”. Natomiast po dolaniu około 200 ml wody uzyskamy łagodną dużą czarną kawę o umiarkowanej intensywności i zniewalającym aromacie. Ten roztaczany jest przed nami także w przypadku innej kawy, która również może powstać z wykorzystaniem porcji espresso – mowa tu o cappuccino.

Ulubiona kawa Polaków – cappuccino

Cappuccino jest jednym z symboli Włoch. Ta mleczna kawa swoją nazwę zawdzięcza zakonowi kapucynów – jej kolor przypomina barwę habitów tych zakonników. Cechą charakterystyczną cappuccino jest kremowa pianka znajdująca się na powierzchni kawy. Mleczna pianka na kawie cappuccino powinna mieć około 1-2 cm grubości i być pozbawiona pęcherzyków powietrza.

Jak przygotować cappuccino?

Cappuccino powstaje z porcji espresso i porcji mleka. Espresso powinno być przyrządzone na bazie świeżo zmielonej, wysokiej jakości kawy – mocne i esencjonalne. Następnie spieniamy 200 ml mleka, które finalnie powinno mieć konsystencję jogurtu, dlatego nie należy go ubijać na sztywną pianę. Stworzenie na kawie cappuccino idealnej pianki wymaga wiedzy i doświadczenia, ale można też ją uzyskać w znacznie prostszy sposób. Wystarczy sięgnąć po ciśnieniowy ekspres manualny lub automatyczny marki NESCAFÉ® Dolce Gusto® oraz po kapsułki z kawą do cappuccino. Właściwie do jednej kawy cappuccino będziemy potrzebowali dwóch kapsułek – jednej z mieloną kawą, taką jak do espresso, oraz drugą do przygotowania słodkiego mleka o odpowiedniej konsystencji. Dobrze spienione mleko w kawie cappuccino ma podkreślić jej aromaty i nuty smakowe, ale nie może ich stłumić. Mleko łagodzi smak espresso, ale nie zmienia cappuccino w mleko z dodatkiem kawy.

Z pomocą ekspresu ciśnieniowego na kapsułki przygotujemy wiele rodzajów kawy. Nie ma tutaj znaczenia to, czy gustujemy w kawach mlecznych, takich jak cappuccino z doskonałą pianką mleczną na wierzchu, czy w czarnej americano.

 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij