Duża czarna kawa czy może napój kawowo-mleczny? Co wybierasz o poranku? Jaka kawa doda ci energii do działania, ale jednocześnie pozwoli na zaspokojenie zmysłów? Wybór kaw jest tak szeroki, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Kawa americano czy cappuccino? Który z tych napojów będzie dla ciebie najlepszy?

Czym jest kawa americano?

Duża i łagodnakawa americano swoją nazwę zawdzięcza ponoć amerykańskim żołnierzom, którzy w okresie II wojny światowej stacjonowali we Włoszech. Starali się oni znaleźć we włoskich kawiarniach taką kawę, jaką pijali w swojej ojczyźnie. Espresso, jakie było najczęściej pite przez Włochów, dla nich okazało się zbyt esencjonalne i cierpkie, dlatego prosili obsługę kawiarni o dolewanie do espresso dużej porcji gorącej wody. W ten sposób powstała kawa americano.

Americano charakteryzuje się tym, że do jej przygotowania potrzebna jest taka sama ilość świeżo zmielonych ziaren kawy jak w przypadku espresso oraz większa ilość wody. Kawę americano można pić znacznie dłużej niż espresso, które jest przeznaczone do wypicia na 2-3 łyki. Podaje się ją w wysokiej szklance lub dużym kubku o pojemności około 230 ml.

Jak zrobić kawę americano?

Do przygotowania kawy americano potrzebujemy porcji espresso i gorącej wody. Przygotować można różne rodzaje americano. Na przykład gdy do porcji espresso dodamy około 25-30 ml wody, otrzymamy „short americano” lub „italiano”. Natomiast po dolaniu około 200 ml wody uzyskamy łagodną dużą czarną kawę o umiarkowanej intensywności i zniewalającym aromacie. Ten roztaczany jest przed nami także w przypadku innej kawy, która również może powstać z wykorzystaniem porcji espresso – mowa tu o cappuccino.

Ulubiona kawa Polaków – cappuccino

Cappuccino jest jednym z symboli Włoch. Ta mleczna kawa swoją nazwę zawdzięcza zakonowi kapucynów – jej kolor przypomina barwę habitów tych zakonników. Cechą charakterystyczną cappuccino jest kremowa pianka znajdująca się na powierzchni kawy. Mleczna pianka na kawie cappuccino powinna mieć około 1-2 cm grubości i być pozbawiona pęcherzyków powietrza.

Jak przygotować cappuccino?

Cappuccino powstaje z porcji espresso i porcji mleka. Espresso powinno być przyrządzone na bazie świeżo zmielonej, wysokiej jakości kawy – mocne i esencjonalne. Następnie spieniamy 200 ml mleka, które finalnie powinno mieć konsystencję jogurtu, dlatego nie należy go ubijać na sztywną pianę. Stworzenie na kawie cappuccino idealnej pianki wymaga wiedzy i doświadczenia, ale można też ją uzyskać w znacznie prostszy sposób. Wystarczy sięgnąć po ciśnieniowy ekspres manualny lub automatyczny marki NESCAFÉ® Dolce Gusto® oraz po kapsułki z kawą do cappuccino. Właściwie do jednej kawy cappuccino będziemy potrzebowali dwóch kapsułek – jednej z mieloną kawą, taką jak do espresso, oraz drugą do przygotowania słodkiego mleka o odpowiedniej konsystencji. Dobrze spienione mleko w kawie cappuccino ma podkreślić jej aromaty i nuty smakowe, ale nie może ich stłumić. Mleko łagodzi smak espresso, ale nie zmienia cappuccino w mleko z dodatkiem kawy.

Z pomocą ekspresu ciśnieniowego na kapsułki przygotujemy wiele rodzajów kawy. Nie ma tutaj znaczenia to, czy gustujemy w kawach mlecznych, takich jak cappuccino z doskonałą pianką mleczną na wierzchu, czy w czarnej americano.

 

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ