Obok Koloseum, Schodów Hiszpańskich, Fontanny di Trevi czy pizzy kawa jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Włoch. Rodowici Włosi uwielbiają mocne, intensywne espresso. Co ciekawe kawa espresso powinna spełniać wiele wymagań, aby była uznana za idealny włoski napój. Jak przygotowują tę kawę w Italii i jak się ją poprawnie pije?

Kawa espresso – włoski wynalazek

To Włochom zawdzięczamy kawę espresso – mocną i niezmiernie energetyczną. Została ona wymyślona w 1901 roku za sprawą Luigiego Bezzery – wynalazcy pierwszego ekspresu ciśnieniowego z przepływem wody. Podczas parzenia kawy ekspres generował parę, która jednak wpływała negatywnie na smak espresso. Udoskonalił to dopiero Achille Gaggia w 1947 roku – zmienił system podgrzewania wody i tym samym rozwiązał problem z parowaniem. Dzięki niemu dziś możemy rozkoszować się aromatycznym naparem, który z łatwością przygotujemy we własnym domu.

Nazwa tej prawdziwie włoskiej kawy wzięła się od słowa „espressivo”, które dosłownie oznacza „wyrazisty, wyraźny”. To najważniejszy warunek uznania kawy za espresso we włoskim stylu – powinna być ona aromatyczna i pełna smaku, a przy tym jak najbardziej wyrazista.

Jak powinna być parzona kawa espresso?

We Włoszech kawa espresso zajmuje ważne miejsce w kulturze, dlatego też doczekała się powołania Włoskiego Narodowego Instytutu Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano). Instytucja powstała w 1998 roku, a jej nadrzędnym celem pozostaje ochrona i promocja tradycji parzenia espresso. INEI wyznaczył standardy dotyczące tego, jak powinna powstawać doskonała kawa espresso, które obejmują m.in. gramaturę zmielonej kawy, temperaturę wody podczas przygotowania, ciśnienie, pod jakim woda ma być przepuszczana przez zmielone ziarna czy objętość gotowego napoju wraz z pianką. Kawa espresso po przygotowaniu powinna plasować się pod względem smaku pomiędzy nutami gorzkimi i kwaśnymi.

Nie trzeba pamiętać o wszystkich wymaganiach dotyczących włoskiego espresso podczas szykowania napoju w domu, ponieważ taką kawę można z powodzeniem przygotować w ekspresie kapsułkowym. Na przykład kapsułki do kawy espresso NESCAFÉ® Dolce Gusto® pozwalają na przygotowanie napoju z owocowym, delikatnie pikantnym aromatem i gęstą, aksamitnie gładką cremą. Ekspres wykonuje za nas całą pracę, a kapsułki do kawy z hermetycznie zamkniętą świeżo zmieloną kawą arabica pozwalają na uzyskanie kawy jak z kawiarni.

Jak pić kawę espresso na wakacjach we Włoszech?

We włoskich kawiarniach zamiast próbować zamówić „espresso”, lepiej powiedzmy kelnerowi, że chcemy „caffe”. To kawowa baza, którą spożywa się w dwóch, trzech łykach. Zwyczajowo Włosi piją taką intensywną kawę o poranku, przed pójściem do pracy. Wówczas poprzedza ona posiłek. Natomiast w późniejszych porach dnia espresso zamawia się po zjedzonej potrawie.

Często espresso podawane jest do stolika wraz ze szklanką wody. Warto wiedzieć, że wbrew pozorom nie służy ona do popicia kawy, ale do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem kawy, co pozwoli nam rozkoszować się wszystkimi nutami smakowymi tego naparu.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ