Odpowiednie przechowywanie posiłków i produktów w lodówce pozwoli nam dłużej się nimi cieszyć i zapobiegnie zbyt szybkiemu psuciu. W dodatku dzięki temu produkty nie będą traciły swoich wartości odżywczych i walorów smakowych – prawidłowe odżywianie i jedzenie świeżych produktów zależy w dużej mierze od jakości przechowywania.

Umiejętne rozłożenie poszczególnych rzeczy na półkach lodówki ułatwi nam także dbanie o porządek i sprawi, że nasza kuchnia będzie lepiej zorganizowana. Dlatego tak ważne jest, by stosować się do kilku istotnych zasad przechowywania żywności, które ułatwią nam kontrolę nad jedzeniem. Poniższa lista przedstawia cztery zasady organizacji lodówki.

Poszczególne półki a rodzaje żywności

Najważniejszą zasadą w przechowywaniu produktów jest umieszczanie ich w odpowiednich półkach, na których temperatura trochę się różni – odpowiednia organizacja sprawi, że jedzenie pozostanie dłużej świeże. Na najwyższej półce jest zwykle najcieplej – około 8 stopni – i powinniśmy przechowywać tam produkty o dość długiej dacie ważności, czyli konfitury lub inne przetwory w słoikach.

Najwyższa półka nadaje się też na produkty, które chcemy jedynie schłodzić – na przykład ciasta czy desery. Na półce środkowej temperatura spada o około 4 stopnie i powinno się tam przechowywać głównie posiłki, które zamierzamy odgrzać oraz nabiał.

Na najniższej półce również temperatura jest najniższa, dlatego przechowujemy tam napoczęte już opakowania produktów, a także mięsa, ryby i wędliny, co pozwoli przedłużyć ich ważność i zapobiegnie rozwojowi drobnoustrojów.

Porządek w dolnych szufladach i na bocznych półkach

Ze względu na dużą wilgotność i pojemność, a także dość wysoką temperaturę, dolne wysuwane szuflady są idealnym miejscem do przechowywania świeżych warzyw, owoców i zieleniny. Odpowiednia ilość powietrza zapobiegnie przemianie azotanów zawartych w niektórych roślinach w niebezpieczne dla zdrowia związki.

4-porady-jak-powinnismy-ukladac-jedzenie-w-lodowce

Warto trzymać na dnie szuflad papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar wody, a warzywa odpakować z reklamówek czy folii. Z kolei na bocznych półkach, znajdujących się na drzwiach lodówki, powinniśmy przechowywać produkty takie jak jajka, masło, słoiki i opakowania z sosami, a także soki i napoje.

Szczelne zamykanie potraw i produktów

Ważne jest, aby napoczęte produkty, miski czy talerze z obiadami do odgrzania, mięsa, i ciasta szczelnie pakować, ograniczając w ten sposób kontakt z powietrzem. Przede wszystkim zapobiegnie to rozkładowi, ale także uchroni potrawy przed “złapaniem” zapachu innego produktu.

Zatem jeśli na przykład trzymamy w lodówce świeżo przygotowany deser i różnego rodzaju mięsa lub przetwory, na przykład kiełbasy czy kiszoną kapustę, warto zapakować produkty w szczelne opakowania lub torbę foliową, żeby zapobiec przenikaniu zapachów.

Odpowiednia ilość jedzenia w lodówce

Lodówki są zwykle bardzo pojemne i pomieszczą sporą ilość jedzenia, a umiejętne posegregowanie poszczególnych grup produktów jeszcze ułatwi nam pracę. Należy jednak pamiętać, że “przeładowana” lodówka może gorzej spełniać swoje zadanie. Zbyt duża ilość produktów wewnątrz może zaburzyć prawidłową cyrkulację powietrza, a co za tym idzie zmienić temperatury w różnych miejscach.

Co za tym idzie pożywienie może szybciej ulegać rozkładowi lub tracić wartości odżywcze. Zatem przechowuj w lodówce jedynie takie produkty, które tego wymagają – mają krótszą datę ważności. Nie ma potrzeby chowania w niej pasteryzowanych słoików z daniami, bądź innych przetworów, na przykład kiszonych ogórków – chyba, że słoik już napoczęliśmy. Tego typu produkty w przypadku gdy są szczelnie zamknięte mogą być spokojnie trzymane w szafkach.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ