olejek-arganowy-w-kosmetyce

Olej arganowy w kosmetyce. Wszystko, co trzeba o nim wiedzie─ç!

Podobno jest najdro┼╝szym olejki stosowanym w kosmetyce, a wszystko dlatego, ┼╝e do wyprodukowania 1 l potrzeba a┼╝ 35 kg orzech├│w arganowych. To w┼éa┼Ťnie olejek arganowy kr├│luje na listach najlepszych sk┼éadnik├│w piel─Ögnacyjnych dla sk├│ry, w┼éos├│w i paznokci, poniewa┼╝ zawiera cenne witaminy i kwasy t┼éuszczowe omega.

Naturalny olejek arganowy to z┼éocisty produkt ┼Ťredniej g─Östo┼Ťci, o delikatnie orzechowym aromacie. Mo┼╝na go stosowa─ç bezpo┼Ťrednio na sk├│r─Ö lub w┼éosy, ale tak┼╝e jako dodatek do kosmetyk├│w (co czasami okazuje si─Ö lepszym wyj┼Ťciem np. je┼Ťli szukamy dobrze skomponowanego olejku dopasowanego do budowy w┼éos├│w).

Co zawiera olej arganowy?

Wszystkie swoje w┼éa┼Ťciwo┼Ťci olejek arganowy zawdzi─Öcza temu, ┼╝e jest bogatym ┼║r├│d┼éem antyoksydacyjnej witaminy E, naturalnego sk┼éadnika ludzkiego sebum, czyli skwalanu, a tak┼╝e niezb─Ödnych kwas├│w t┼éuszczowych omega-6 oraz omega-9.

Olej arganowy ÔÇô w┼éa┼Ťciwo┼Ťci

┼╗eby wyci─ůgn─ů─ç z olejku arganowego to, co najlepsze, musi pochodzi─ç ze sprawdzonego ┼║r├│d┼éa i by─ç 100% naturalny. Ma w├│wczas potwierdzone w┼éa┼Ťciwo┼Ťci przeciwzapalne, mo┼╝e ┼éagodzi─ç podra┼╝nienia np. sk├│ry g┼éowy, eliminowa─ç puszenie si─Ö w┼éos├│w i zapewnia─ç im termoochron─Ö w trakcie stylizacji. Olej arganowy zabezpiecza tak┼╝e przed szkodliwym dzia┼éaniem s┼éo┼äca, od┼╝ywia, nawil┼╝a, wzmacnia i regeneruje. Warto stosowa─ç go w przypadku problem├│w typu ┼éupie┼╝, tr─ůdzik, przebarwienia, cienie pod oczami itp., poniewa┼╝ skutecznie op├│┼║nia procesy starzenia si─Ö.

To wszystko sprawia, ┼╝eÔÇŽ olejek arganowy to idealny kosmetyk do piel─Ögnacji w┼éos├│w zniszczonych, farbowanych i niezdyscyplinowanych oraz sk├│ry dojrza┼éej, problematycznej.

Olejek arganowy ÔÇô pozyskiwanie

W naturalnym ┼Ťrodowisku drzewa arganowego wyst─Öpuj─ů wy┼é─ůcznie w ciep┼éych, afryka┼äskich krajach. To z ich owoc├│w przypominaj─ůcych orzechy wyt┼éacza si─Ö olejek arganowy, kt├│ry w zale┼╝no┼Ťci od metody t┼éoczenia (z wcze┼Ťniej upra┼╝onych lub surowych owoc├│w) mo┼╝e by─ç przeznaczony do jedzenia lub w┼éa┼Ťnie do wykorzystania w kosmetyce.

Leave a reply

Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony, wyra┼╝asz zgod─Ö na u┼╝ywanie przez nas plik├│w cookies. wi─Öcej informacji

Aby zapewni─ç Tobie najwy┼╝szy poziom realizacji us┼éugi, opcje ciasteczek na tej stronie s─ů ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony bez zmiany ustawie┼ä lub klikaj─ůc przycisk "Akceptuj─Ö" zgadzasz si─Ö na ich wykorzystanie.

Zamknij