Warzywne lato obiadowe – koniecznie zobacz te przepisy

Warzywne lato obiadowe – koniecznie zobacz te przepisy

Lato to czas, kiedy przeważnie nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, dlatego warto nauczyć się przygotowywać dania obiadowe, które mogą być zarówno lekkie, jak i sycące. Jest to możliwe za sprawą pysznych sezonowych warzyw i owoców – rzodkiewek, szparagów, truskawek i ogórków. Poniżej najlepsze przepisy!

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

W letnich daniach nie może zabraknąć świeżych nowalijek, dlatego sałatka wzbogacona o rzodkiewkę to znakomity pomysł. Aby była bardziej sycąca, warto do niej dodać czerwoną fasolę i jajko ugotowane na twardo. Przygotowania powinniśmy zacząć dzień wcześniej: kroimy rzodkiewki na kilka części i zalewamy je octem z miodem. Kolejnego dnia odsączamy je z zalewy. Fasolę „Piękny Jaś” zalewamy wodą – również poprzedniego dnia. Po 24 godzinach zmieniamy wodę na świeżą i gotujemy warzywo ok. 60 minut do miękkości. Do tak przygotowanych składników dodajemy podprażone pestki dyni, pokrojone w kostkę jajka oraz aromatyczne zioła – miętę i bazylię. Mieszamy oliwę z aksamitnym Majonezem Omega 3:6 WINIARY i takim sosem polewamy sałatkę.

Sałatka z truskawkami i szparagami

Przepisy na sałatki letnie nie mogą być nudne! Tym razem wykorzystamy zielone szparagi i świeże truskawki. Wbrew pozorom takie połączenie to prawdziwa poezja smaków. Należy zblanszować szparagi we wrzątku przez 2 minuty, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu będą idealnie chrupiące. Kroimy je na mniejsze części i łączymy z rukolą oraz wkrajamy truskawki. Sałatka nabierze jeszcze lepszego smaku i koloru, gdy dodamy do niej kulki mozzarelli. Całość należy polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

To niesamowicie prosty i smaczny przepis! Dzięki obecności młodych ziemniaków sałatka jest sycąca i doskonale nadaje się na lekkie danie obiadowe. Tym razem również wykorzystamy zielone szparagi. Należy je obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, pokroić na mniejsze części i pozostawić do ostygnięcia. Kroimy też pomidory, które możemy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Szparagi wraz z ugotowanymi ziemniakami i pomidorami łączymy z sałatą (np. lodową). Sałatka doskonale smakuje z sosem majonezowo-musztardowym.

Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą podana w dużych szklankach

Lekkie sałatki obiadowe powinny być przede wszystkim smaczne, ale warto zadbać też o to, aby odpowiednio prezentowały się na stole. Dlatego naszą kolejną propozycją jest sałatka podawana w dużych przezroczystych szklankach. Do jej przygotowania potrzebne są młode ziemniaki, które najpierw gotujemy, a następnie studzimy, kroimy w plastry i wykładamy na dnie szklanki. Kolejnym krokiem jest marynowanie cebuli. Wystarczy pokroić ją w piórka i umieścić na 30 minut w marynacie przygotowanej z soku z cytryny i cukru, a po tym czasie ułożyć cebulkę na ziemniakach. Potem dodajemy wędzonego pstrąga lub makrelę, a następnie przyrządzamy sos. Danie najlepiej smakuje z sosem majonezowo-musztardowym z dodatkiem natki pietruszki, szczypiorku, koperku i czosnku. Polewamy nim sałatkę i całość chłodzimy w lodówce.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Mizeria to chyba najczęściej podawana sałatka do potraw mięsnych, jednak może też stanowić samodzielną przekąskę. Przepis na mizerię jest bardzo prosty – wystarczy pokroić świeże ogórki w plastry i polać śmietaną 18%. Oprócz niej można również zastosować kefir lub majonez. Całość wzbogacą aromatyczny koperek, odrobina soku z cytryny, cukier, pieprz i sól.

 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij