Lato to czas, kiedy przeważnie nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, dlatego warto nauczyć się przygotowywać dania obiadowe, które mogą być zarówno lekkie, jak i sycące. Jest to możliwe za sprawą pysznych sezonowych warzyw i owoców – rzodkiewek, szparagów, truskawek i ogórków. Poniżej najlepsze przepisy!

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

W letnich daniach nie może zabraknąć świeżych nowalijek, dlatego sałatka wzbogacona o rzodkiewkę to znakomity pomysł. Aby była bardziej sycąca, warto do niej dodać czerwoną fasolę i jajko ugotowane na twardo. Przygotowania powinniśmy zacząć dzień wcześniej: kroimy rzodkiewki na kilka części i zalewamy je octem z miodem. Kolejnego dnia odsączamy je z zalewy. Fasolę „Piękny Jaś” zalewamy wodą – również poprzedniego dnia. Po 24 godzinach zmieniamy wodę na świeżą i gotujemy warzywo ok. 60 minut do miękkości. Do tak przygotowanych składników dodajemy podprażone pestki dyni, pokrojone w kostkę jajka oraz aromatyczne zioła – miętę i bazylię. Mieszamy oliwę z aksamitnym Majonezem Omega 3:6 WINIARY i takim sosem polewamy sałatkę.

Sałatka z truskawkami i szparagami

Przepisy na sałatki letnie nie mogą być nudne! Tym razem wykorzystamy zielone szparagi i świeże truskawki. Wbrew pozorom takie połączenie to prawdziwa poezja smaków. Należy zblanszować szparagi we wrzątku przez 2 minuty, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu będą idealnie chrupiące. Kroimy je na mniejsze części i łączymy z rukolą oraz wkrajamy truskawki. Sałatka nabierze jeszcze lepszego smaku i koloru, gdy dodamy do niej kulki mozzarelli. Całość należy polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

To niesamowicie prosty i smaczny przepis! Dzięki obecności młodych ziemniaków sałatka jest sycąca i doskonale nadaje się na lekkie danie obiadowe. Tym razem również wykorzystamy zielone szparagi. Należy je obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, pokroić na mniejsze części i pozostawić do ostygnięcia. Kroimy też pomidory, które możemy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Szparagi wraz z ugotowanymi ziemniakami i pomidorami łączymy z sałatą (np. lodową). Sałatka doskonale smakuje z sosem majonezowo-musztardowym.

Sałatka z młodych ziemniaków z wędzoną rybą podana w dużych szklankach

Lekkie sałatki obiadowe powinny być przede wszystkim smaczne, ale warto zadbać też o to, aby odpowiednio prezentowały się na stole. Dlatego naszą kolejną propozycją jest sałatka podawana w dużych przezroczystych szklankach. Do jej przygotowania potrzebne są młode ziemniaki, które najpierw gotujemy, a następnie studzimy, kroimy w plastry i wykładamy na dnie szklanki. Kolejnym krokiem jest marynowanie cebuli. Wystarczy pokroić ją w piórka i umieścić na 30 minut w marynacie przygotowanej z soku z cytryny i cukru, a po tym czasie ułożyć cebulkę na ziemniakach. Potem dodajemy wędzonego pstrąga lub makrelę, a następnie przyrządzamy sos. Danie najlepiej smakuje z sosem majonezowo-musztardowym z dodatkiem natki pietruszki, szczypiorku, koperku i czosnku. Polewamy nim sałatkę i całość chłodzimy w lodówce.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Mizeria to chyba najczęściej podawana sałatka do potraw mięsnych, jednak może też stanowić samodzielną przekąskę. Przepis na mizerię jest bardzo prosty – wystarczy pokroić świeże ogórki w plastry i polać śmietaną 18%. Oprócz niej można również zastosować kefir lub majonez. Całość wzbogacą aromatyczny koperek, odrobina soku z cytryny, cukier, pieprz i sól.

 

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ