Wyposażenie kuchni czyli 3 najpopularniejsze typy kuchenek

 

Każda kuchnia to pomieszczenie służące nie tylko do przygotowywania posiłków, ale również serce domu gromadzące domowników wokół ciepła domowego ogniska. Jednak aby spełniać dobrze swoją funkcję, musi posiadać akcesoria i naczynia kuchenne, które są niezbędne w codziennym życiu. Przyjrzymy się dziś jakie przybory są najważniejsze w dobrze wyposażonej kuchni.

Gotowanie niczym mistrz – kuchenka gazowa

Podstawą wyposażenia kuchennego jest odpowiednia dobrana kuchenka. Dla osób ceniących możliwość tradycyjnego gotowania najlepiej sprawdzi się kuchenka gazowo-elektryczna. Cechuje się ona dostępem do otwartego płomienia, więc sprawia, że gotowane potrawy nabierają domowego smaku jak sprzed lat. Twój ulubiony lokal gastronomiczny z pewnością również posiada kuchenkę gazową. W każdym sklepie na dziale kuchnia znajdziesz wiele różnych rozmiarów i kształtów kuchenek gazowych, więc ten typ kuchenki zmieści się w każdym domu.

Wygoda i szybkość dla zabieganych

Jeśli cenisz sobie swój czas i lubisz praktyczne rozwiązania, płyta elektryczna jest dla Ciebie. Jest to idealny typ kuchenki dla osób mających mało czasu na przygotowywanie posiłków, które jednocześnie nie chcą zmieniać drastycznie wyposażenia kuchni. Płyta elektryczne nie wymaga bowiem specjalnych naczyń i mogą być na niej używane właściwie wszystkie współczesne garnki, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie oferującym sprzęty do kuchni. Płyta elektryczne jest też wyjątkowo łatwa w czyszczeniu, zwłaszcza w porównaniu z kuchenką gazową. Trzeba jednak pamiętać, że powierzchnia płyty szybko się nagrzewa i pozostaje gorąca długo po wyłączeniu. Należy więc zachować szczególną ostrożność podczas gotowania i najlepiej zainwestować w model posiadający ostrzeżenia o gorącej płycie.

Profesjonalne rozwiązania dla wymagających

Najbardziej efektywnym rozwiązaniem do kuchni jest płyta indukcyjna Samsung. Jest to jeden z droższych typów kuchenek, jednak wraz z ceną idzie jakość i wiele korzyści. Powierzchnia płyty indukcyjnej nie nagrzewa się w przeciwieństwie do elektrycznej. Sprawdzi się więc doskonale w przypadku rodzin z dziećmi, gdyż eliminuje ryzyko poparzenia. Ogrzewanie potraw odbywa się poprzez oddziaływanie elektromagnetyczne między płytą a naczyniem. Wymagane są jednak specjalne garnki i patelnie, by uzyskać pożądany efekt. Przygotowywanie żywności na płycie indukcyjnej następuje natomiast dużo szybciej niż w innych typach kuchenek, łatwo też utrzymać ją w czystości. Pomimo konieczności poniesienia większych wydatków wyposażenie kuchni i niezbędne przybory kuchenne, płyta indukcyjna oferuje oszczędność energii dzięki temu, że gotowanie trwa krócej i zostaje zakończone automatycznie po zabraniu naczynia.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij