Zdrowe odżywianie stało się podstawą. Zgadujemy, że też dołączyłaś do grona tych, którzy przywiązują wagę do tego, co wkładają do garnka. Warto byś wiedziała, że nie tylko jakość produktów spożywczych ma znaczenie. Zwróć uwagę też na to, jakie garnki znajdują się w Twojej kuchni! Na nic się zdadzą eko-warzywa, jeśli garnki, w których gotujesz trują twoje potrawy. Podpowiadamy, jakie garnki wybrać. Liczy się nie tylko wygląd, musisz zwrócić uwagę przede wszystkim na bezpieczeństwo.

Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej. Ich wybór to dobry pomysł. Wysoką jakością i optymalnym poziomem wykonania wyróżniają się garnki ze stali nierdzewnej 18/10, co oznacza nic innego jak 18% zawartości chromu i 10% zawartości niklu w składzie. Taki wybór zapewni ci gwarancję, że gotujesz bezpiecznie. Dlaczego? Gdyż naczynia ze stali nierdzewnej są gładkie, co zapobiega rozwojowi mikroorganizmów. Garnki ze stali nierdzewnej z łatwością doprowadzisz do czystości. Zazwyczaj producenci umożliwiają ich mycie w zmywarce. Jedyne o czym musisz pamiętać, to to, że garnki ze stali nierdzewnej nie nadają się do gotowania kwaśnych potraw.

Kolejnym rekomendowanym rodzajem są garnki emaliowane. Stawiamy je na topowym miejscu, jeśli chodzi o bezpieczne i zdrowe gotowanie. Ręcznie emaliowane naczynia, takie, które zawierają emalię zarówno z zewnątrz, jak i w środku to synonim zdrowia. Powłoka ta nie wchodzi w interakcję z żywnością. Możesz w niej też gotować kwaśne dania, jak bigos czy kapuśniak. Naczynia emaliowane są szczególnie polecane dla alergików, a kiedy jesteś mamą, będą idealnym wyborem, jeśli gotujesz dla swoich dzieci. Pamiętaj tylko, by o garnki emaliowane odpowiednio dbać. Używaj do mieszania drewnianych lub silikonowych łyżek, by zapobiegać zdzieraniu się warstwy emalii. Takie naczynia dodatkowo świetnie wyglądają! Ciekawe wzornictwo, fantazyjne kolory, idealnie ocieplą wygląd twojej kuchni.

Możesz zdecydować się też na naczynia żeliwne emaliowane. Takie garnki są ciężkie, trwałe i długo utrzymują ciepło po zdjęciu z ognia lub wyciągnięciu z piekarnika. Możesz w nich bezpośrednio podać danie, stawiając garnek na drewnianej podkładce.

Wiele osób aktualnie używa naczyń szklanych żaroodpornych – i słusznie. Szkło jest bezpieczne, trwałe i gładkie, co zapobiega wnikaniu drobnoustrojów. W dodatku jest wielofunkcyjne, szklane naczynia możesz używać do wszystkiego! Są w stanie wytrzymać naprawdę wysokie temperatury. Możesz w nich piec, gotować, podgrzewać, a także przechowywać potrawy. W dodatku nie wymagają użycia tłuszczu, będą więc polecane dla osób gotujących dietetycznie. Naczynia szklane wykonane z hartowanego szkła są ponadczasowe, a ich wygląd sprawia, że będą pasować do kuchni w każdym stylu.

Podsumowując, każdy z powyższych rodzajów garnków będzie bezpieczny dla zdrowia, gdyż materiały, z których są zrobione będą skutecznie hamować rozwój bakterii, czy przenikanie do żywności szkodliwych substancji. Wystrzegaj się tanich garnków z marketów, nieznanego producenta. Oczywiście cena nie jest jedynym wyznacznikiem, gdyż porządne garnki możesz kupić naprawdę w dobrym zakresie cenowym. Ale pamiętaj! W tym przypadku nie liczy się ilość, a jakość. Postaw na jeden zestaw garnków wysokiej jakości i dbaj o nie, a posłużą ci na długi czas.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ