Serowar to zawód dawny, który teraz wraca do łask. Chcemy robić sery do sprzedaży, a także po to, by błysnąć na kolacji z przyjaciółmi.

Kim jest serowar i co robi?

Serowar zajmuje się wytwarzaniem serów — podpuszczkowych, dojrzewających, a także twarogów. Serowar w zależności od sera musi w odpowiednio zaprawić mleko, a potem obrobić uzyskany później skrzep. Czyli w większości przypadków kroi go, a także osusza. Później nadchodzi etap solenia oraz prasowania. Każdy z tych procesów różni się w zależności od rodzaju i specyfiki sera.

Serowy biznes

Samodzielne robienie sera staje się coraz bardziej popularne. Ten trend narasta w wielu krajach, a także przywędrował do Polski. Nie da się ukryć, że większość z nas chce żyć w sposób świadomy i wiedzieć dokładnie co jemy i z czego to jest zrobione. Taka świadomość wymusza na nas często samodzielne gotowanie i przyrządzanie potraw, bo wiemy, że tylko w taki sposób jesteśmy w stanie zapanować nad tym, co jemy. Wiele osób także świadomie kupuje droższe bio produkty w pełni świadomości, że takie rozwiązanie jest korzystniejsze dla naszego zdrowia, ale także i kubków smakowych.

Nic więc dziwnego, że serowy biznes rozwija się na takim przydatnym gruncie. Okazuje się, że zrobienie samodzielnie sera nie jest wcale tak trudne i skomplikowane, jakby mogło nam się wydawać. W Internecie znajdziemy wiele poradników, które krok po kroku przeprowadzą nas przez proces wytwarzania sera. Co więcej, istnieją także sklepy, w których kupimy wszystkie potrzebne akcesoria i gadżety konieczne do wytworzenia własnego parmezanu czy mozzarelli. Nic, tylko próbować.

Serowar i sery- mają wzięcie!

Zawód serowara już ma wzięcie, a pewnie popularność będzie z dnia na dzień rosła. Nasza świadomość z roku na rok coraz bardziej się zwiększa. Dowiadujemy się jak działają fabryki produkujące naszą żywność oraz co się w niej znajduje. Wiemy, że niektóre składniki nie powinny znajdować się w jedzeniu, a mimo wszystko w nim są, bo zmniejsza koszty produkcji i świetnie konserwuje produkt.

Coraz więcej konsumentów zaczęło bardziej zastanawiać się nad tym, co wrzucają do koszyka. Efektem tego jest bardzo widoczny zwrot do produktów samodzielnie robionych w małych gospodarstwach. Jesteśmy skłonni zapłacić o wiele więcej, by poczuć smaki, które kojarzą nam się z dzieciństwem i wysokiej jakości żywnością. Taką, która powstała jako efekt pracy rąk innych. Przy takim podejściu innych do żywienia zawód serowara- już trochę zapomniany ma świetlaną przyszłość.

Tradycja

Tradycja przestaje nam się kojarzyć z czymś staroświeckim i niepotrzebny, Wprost przeciwnie! Ogromną magię przyciągania mają napisy: tradycyjne wypieki, czy według tradycyjnej receptury. To pozwala nam wyciągać proste wnioski — ta rzecz jest robiona tak jak dawniej, więc smakuje, tak jak to przepyszne masło, które jadłem na śniadanie u mojej prababci. Tradycja jest dziś ogromną wartością i kto tego nie widzi prowadząc swój spożywczy biznes, może się bardzo na tym rozczarować, bo nie zauważa zmian w myśleniu konsumentów.

Sery – pyszne nie tylko na kanapkę

Sery to produkt, który każdy z nas ma w swojej lodówce, jednak nie każdy zwraca uwagę, czy to, co jemy to są sery, czy może produkty seropodobne. To znacząca różnica! Sery naturalne są zdrowym źródłem tłuszczy, za to produkty seropodobne bardzo często mają w swoim składzie całą tablicę Mendelejewa, przez co ich jedzenie nie wpłynie w żaden sposób pozytywnie na stan naszego zdrowia- wprost przeciwnie.

Wystarczy zrobić prosty test- kupcie zwykły ser z marketu i porównajcie go z takim zrobionym w małym gospodarstwie przez prawdziwego serowara. Jesteśmy pewni, że nie będziecie chcieli wracać do serów marketowych.

Ser- pomysł na biznes

Sery mogą być także świetnym sposobem na biznes. Jak się okazuje, z takiej działalności można jak najbardziej wyżyć. Szczególnie gdy połączy się ją z kursami i innymi aktywnościami. Obecnie na rynku mamy sklepy z akcesoriami do serów, warsztaty prowadzone przez serowarów- uczą oni jak robić ser, oraz małe sklepy i wytwórnie serów, w których możemy kupić robione domowymi metodami sery.

Podsumowując, sery mają przyszłość. Z czasem zobaczymy, czy ten trend się utrzymał- jedno jest pewne- obecne czasy jak najbardziej sprzyjają rozwojowi zawodów, o których wielu z nas już zapomniało. Tradycja staje się po raz kolejny bardzo ważna, bo kojarzona jest z czymś smacznym, zdrowym i naturalnym. A to wielka siła, której nie należy lekceważyć. Chcemy jeść pysznie i zdrowo i wybieramy takie produkty, które zapewnią to naszym kubkom smakowym!

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ